Eeuwigdurende erfpacht

­Bij meer dan 80 procent van de woningen in Amsterdam is sprake van erfpacht. Deze woningen staan dus niet op eigen grond, maar op grond van de gemeente. Voor het gebruik van de grond betaal je een vergoeding, de canon (klemtoon op de A!).

Tegenwoordig heb je bij woningen de mogelijkheid om de betalingsverplichting eeuwigdurend af te kopen. Jij en alle eigenaren na jou hoeven dan nooit meer een canon te betalen.

Eigenaren en potentiële kopers hebben vaak een dergelijk voorstel tot afkoop van de gemeente ontvangen. Wat moet je hier nou mee? Wat zijn je opties en wat is slim? Wij zetten het voor je op een rij.

3 Opties

 1. Erfpacht daadwerkelijk afkopen
 2. Erfpacht jaarcanon vastzetten
 3. Niets doen

Eigenlijk zijn er dus 2 opties, niets doen is eigenlijk geen optie. Hieronder leggen we uit waarom.

Afkopen erfpacht: voor- en nadelen

De canon eeuwigdurend afkopen kan erg interessant zijn, je betaalt dan eenmalig een bedrag aan de gemeente.

Voordelen erfpacht afkopen

 • Geen erfpachtcanon meer betalen: na het betalen van de afkoopsom hoef jij nooit meer een canon te betalen.
 • Wanneer je het bedrag voor afkoop meeneemt in je hypotheek, is de rente over dit bedrag aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
 • In veel gevallen stijgt de waarde van jouw woning.
 • De woning zal (in de toekomst zeker!) eenvoudiger en beter te verkopen zijn.

Nadelen erfpacht afkopen

 • In sommige buurten betaal je een relatief hoog bedrag voor de afkoop, waardoor je maandlasten substantieel kunnen stijgen.
 • Het bedrag wat je betaalt (de afkoopsom) is niet fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De jaarlijks te betalen canon (optie 2) wel.

Erfpachtcanon vastzetten: voor- en nadelen

De tweede optie kost je op dit moment geen geld. Je zet eigenlijk de te betalen jaarlijkse canon, die je na het einde van het huidige tijdvak zal gaan betalen, nu al vast, waardoor je de hoogte ervan tot op zekere hoogte beperkt. In de wandelgangen noemt men dit “vastklikken”.

Voordelen erfpacht vastzetten

 • Je kiest voor een duidelijke toekomst, zonder onzekerheden qua maandlasten.
 • Fiscaal voordeel: je mag de erfpachtcanon aftrekken van je belastbaar inkomen en betaalt minder inkomstenbelasting (bij gelijkblijvende fiscale regelingen).

Nadelen erfpacht vastzetten

 • De waarde van je woning kan substantieel negatief beïnvloed worden. Omliggende woningen kopen relatief vaak wel in zijn geheel af, wat bij verkoop toch je concurrentie is.

3. Niets doen

Eigenlijk is dit geen optie. Volgens ons moet je in ieder geval voor optie 2 kiezen en de canon vastzetten.

Erfpacht afkopen of niet?

Wat is nu verstandig? Gedeeltelijk is het een persoonlijke vraag, aangezien je eigen financiële positie bepaalt wat je beste optie is. Wanneer je uit spaargeld of door verhoging of vestiging van de hypotheek de mogelijkheid hebt om de eenmalige afkoop (optie 1) te voldoen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk de beste optie, mits de maandlast uit de nieuwe hypotheek haalbaar is voor je.

Wij maken graag een persoonlijk advies voor je, in samenspraak met onze hypotheekadviseur, het is immers maatwerk.

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en het laatste aanbod van Fransen & Kroes, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.